Wiadomości dotyczące stanu otaczającego nas środowiska są alarmujące, nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się wziąć sprawy w swoje ręce i zmienić dotychczasowe przyzwyczajenia, które mają wpływ na naszą planetę. Na przestrzeni ostatnich lat dużą popularnością nie tylko wśród młodych ludzi cieszy się dieta wegetariańska oraz dieta wegańska, dlatego dziś sprawdzamy czy faktycznie są one godne uwagi.
Czy proponowane przez dietę wegańską zalety przebijają jej wszelkie wady? A może to właśnie dieta wegetariańska jest zdrowsza? Zapraszamy do lektury!
Dieta wegetariańska a dieta wegańska – podstawowe różnice
Choć wydawać by się mogło, że społeczeństwo posiada już pełen zestaw informacji jeżeli chodzi o dietę wege oraz to, co jedzą weganie, to niestety wciąż można nagminnie spotkać się z sytuacją, gdy określenia odnoszące się do dwóch, zupełnie innych rodzajów diety stosowane są ze sobą zamienne. Wszystkiemu winna jest zapewne m.in. łudząco podobna nazwa, a także fakt, że dieta wegetariańska, jak i dieta wegańska opierają się na podobnych zasadach. Występują jednak pomiędzy nimi istotne różnice…
W porównaniu do osób kierujących się zasadami diety wege, weganie muszą stosować się do znacznie bardziej restrykcyjnych praktyk. W diecie wegańskiej nie ma bowiem miejsca na wszelakiego typu produkty pochodzenia odzwierzęcego, a więc nie tylko mięsa oraz ryby, ale też mleka, serów, twarogów, jogurtów, miodu, jajek oraz masła, a także innych produktów z kategorii nabiału. Jadłospis wegan bazuje więc wyłącznie na produktach roślinnych – owocach, warzywach, roślinach strączkowych, pestkach, grzybach, produktach zbożowych, a także olejach roślinnych. Choć lista zakazanych produktów robi wrażenie, to wbrew mylnie krążącym opiniom weganie (jak i wegetarianie) nie jedzą tylko i wyłącznie sałaty (lub co gorsza trawy), a fakt, że w niemal wszystkich kuchniach świata można znaleźć przepyszne potrawy wpisujące się w zasady diety roślinnej oraz wegetarianizmu sprawia, że nie ma tutaj mowy o nudzie i monotonii.
Kuchnia wegetariańska i wegańska to już nie tylko wielokolorowe i pełne zdrowia sałatki czy wrapy z humusem, falafelem i warzywami, ale też tofu w stylu azjatyckim, wege rameny, steki z kalafiora, skrzydełka z boczniaka, sycące makarony, znakomicie doprawione burgery bez mięsa, roślinne wersje kultowych przepisów na makarony, a także pyszne słodkości, które wprawiają w osłupienie nawet największych koneserów.
Plusy i minusy wegetarianizmu – czy dieta wege pozbawiona jest wad?
Czy dieta wegetariańska faktycznie jest tak zdrowa jak twierdzą jej wyznawcy decydujący się na ten sposób odżywiania się ze względów zdrowotnych i /lub pobudek etycznych oraz moralnych? Ciężko jest się z tym nie zgodzić zwłaszcza, gdy przyjrzy się bliżej temu jakie dieta wegetariańska ma zalety.
Do niewątpliwych plusów diety wege możemy zaliczyć:
- spożywanie dużej ilości błonnika pochodzącego z warzyw, owoców i produktów zbożowych;
- mniejsza ilość szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych w codziennej diecie;
- zwiększona podaż wzmacniającej odporność witaminy C;
- niewielka zawartość cholesterolu (lub też jego całkowity brak przy bardziej restrykcyjnych wersjach wegetarianizmu);
- znacznie mniejsze ryzyko komplikacji zdrowotnych wiążących się z obecnością antybiotyków oraz leków weterynaryjnych w surowcach, jak i produktach pochodzenia zwierzęcego;
- mniejsze zagrożenie salmonelli, włosieni etc.;
- korzystny stosunek ilości spożywanej sody do potasu;
- mniejsze ryzyko otyłości wynikające z faktu, że dieta wegetariańska ma niską wartość energetyczną;
Dieta wegetariańska – wady:
- w niektórych przypadkach niedostateczna podaż białka;
- brak (lub co gorsza) deficyt witaminy B12 oraz witaminy D;
- niedostateczna podaż wapnia, cynku oraz żelaza;
- problemy z pokryciem zapotrzebowania energetycznego (zwłaszcza u sportowców, kobiet w ciąży i osób ciężko pracujących);
- zwiększone ryzyko wystąpienia biegunek, woli tarczycowych oraz anemii;
Dieta wegańska wady i zalety
Czy także w przypadku bijącej rekordy popularności diecie wegańskiej można mówić o plusach weganizmu oraz jego niepodważalnych wadach? Zgodnie z zasadą mówiącą o tym, że ideały nie istnieją także ten sposób odżywiania się ma plusy i minusy.
Wśród zalet diety wegańskiej można wymienić:
- zmniejszenie stresu oksydacyjnego;
- obniżenie ciśnienia tętniczego krwi i zmniejszenie ryzyka nadciśnienia;
- przywrócenie prawidłowego funkcjonowania jelit;
- zmniejszenie ryzyka chorób serca, żołądka, nerek, cukrzycy, a także nowotworów;
- ułatwienie utrzymania szczupłej sylwetki;
- obniżenie poziomu cholesterolu, frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi;
Wady diety wegańskiej:
- niedobór żelaza;
- niedostateczna podaż witaminy B12;
- konieczność wykonywania regularnych badań kontrolnych;
- deficyt wapnia, jodu, cynku, kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3;
Na koniec bardzo dobra wiadomość dla osób, które chciałyby przejść na dietę wegetariańską lub też weganizm – wymienione wady stosowania tego rodzaju odżywiania można wyeliminować. Jak? Przykładając wagę do komponowania zbilansowanych i zdrowych posiłków, a także poprzez suplementowanie brakujących witamin oraz minerałów niezbędnych do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu.