Piękne włosy? Zadbaj o to, co masz na talerzu!

Wypadające, słabe i łamliwe włosy to bolączka wielu osób. Dostępne w drogeriach kosmetyki obiecują cudowną poprawę, więc kupujemy coraz to nowsze szampony, odżywki, maski, oleje. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że osłabienie włosów może być spowodowane niedoborami witamin i minerałów, których poziom w organizmie można wyrównać stosując odpowiednią dietę. Przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się, co jeść, aby wzmocnić swoje włosy.

WITAMINY I MINERAŁY W WALCE O ZDROWE WŁOSY

Nawet niewielkie niedobory witamin i składników mineralnych mogą znajdować swoje odzwierciedlenie w kondycji włosów. Dlatego w stresowych okresach, podczas odchudzania czy leczenia różnego rodzaju schorzeń należy zwrócić szczególną uwagę na to, czy dostarczamy organizmowi wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Najważniejsze dla włosów witaminy to A, E oraz witaminy z grupy B. Poza tym mocne włosy to zasługa cynku, miedzi oraz krzemu, beta-karotenu, jak również keratyny – ich głównego budulca.

OWOCE I WARZYWA

Owoce i warzywa są cennym źródłem witamin i minerałów, także tych niezbędnych do wzrostu zdrowych włosów. Na szczególną uwagę zasługują modele i brzoskwinie, w których znajduje się dużo beta-karotenu. Jeśli chcesz mieć lśniące i mocne włosy, warto zadbać o to, aby na talerzach często gościły marchew, fasolka szparagowa, dynia czy brokuły.

NABIAŁ I MIĘSO

To, czy włosy będą silne i zdrowe, zależne jest również od kondycji skóry głowy. Za jej budowę odpowiedzialne są aminokwasy. Ich niedobór prowadzi do wysuszenia skóry, a co za tym idzie wypadania włosów. Odpowiednią ilość aminokwasów zapewni dieta bogata w nabiał oraz mięso. Może to być mięso zarówno białe jak i czerwone, najważniejsze aby było chude. Jeśli chodzi o nabiał, w diecie na zdrowe włosy najlepiej sprawdzają się produkty z mleka fermentowanego, a więc kefir, jogurt i maślanka.

PRODUKTY ZBOŻOWE I STRĄCZKOWE

Strączki są bogatym źródłem cynku, tak samo jak nasiona. Dietę na włosy warto uzupełnić więc o ciecierzycę, orzechy, soczewicę oraz różne odmiany grochu. Poza tym w roślinach strączkowych znajduje się biotyna, której niedobór powoduje nadmierną łamliwość włosów. Zawarte w nich żelazo oraz białko również wzmacnia strukturę włosów. W pestkach dyni, ziarnach słonecznika, płatkach owsianych oraz migdałach znajduje się natomiast miedź.

NAPOJE MAJĄ ZNACZENIE

Nie może być mowy o zdrowych i silnych włosach, jeśli nie będą one odpowiednio nawilżone. Każdy człowiek ma inne, indywidualne zapotrzebowanie na płyny, przyjmuje się jednak, że dobowym minimum są jej 2 litry. Nie musi to być czysta woda, chodzi raczej o płyny na jej bazie. Warto jednak ograniczyć spożycie kawy czy herbaty, ponieważ obecne w nich substancje typu kofeina czy teina wpływają negatywnie na przyswajalność żelaza oraz wapnia.

CO JEST ZABRONIONE?

Stan włosów jest powiązany z ogólnym stanem organizmu. To, co źle wpływa na inne jego układy czy narządy, będzie negatywnie oddziaływać również na włosy. Rzecz jasna niedopuszczalne są wszelkie używki – od tytoniu, przez alkohol, po stanowiące element naszej codzienności napoje kawowe i herbaciane. Z diety warto wyeliminować także żywność wysoce przetworzoną oraz słodycze.

Piękne włosy to wizytówka każdej kobiety i marzenie wielu mężczyzn. Aby móc się nimi cieszyć, trzeba o nie zadbać. Nie wystarczą do tego nawet najdroższe, markowe kosmetyki. Trzeba też zadbać o zdrową, bogatą w witaminy i minerały dietę, która przysłuży się nie tylko włosom, ale wpłynie pozytywnie na cały organizm.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *